Güncel Rusça Dersler - Rusyam.com

30 Aralık 2011 Cuma

Rus Kültür Sokağı - Сказка о рыбаке и рыбке - Balıkçı ile Altın Balığın Masalı

Bu sıralar herkeste bir yılbaşı telaşı var ve bu telaşta bize verilmiş nimetleri göremeyebiliyoruz ve sürekli gereğinden fazlasını isteyebiliyoruz. Rusça başlığın esas çevirisi Balıkçı ile Balığın Masalı olan bu masal Александр Пушкин (Aleksandr Puşkin) tarafından 14 Ekim 1833 tarihinde şiir formatında kaleme alınmış ve ilk defa 1835 yılının Mayıs ayında Библиотека для чтения (Okuma için kütüphane) adlı edebiyat dergisinde yayımlanmıştır. Konusu ise açgözlülük.



Fablda yaşlı adamla kadın uzun yıllardır yoksul bir şekilde yaşamaktadırlar. Küçük bir kulübeleri vardır ve adam her gün balık tutmaya gider. Bir gün, ağını attığında ağını bir kez atar, iki kez kez atar ve ağına sadece yosunlar takılır. Üçüncü kez attığında ise ağına altın renkli bir balık takılır. Altın balık adamın her türlü dileğini adamın onu bırakması halinde gerçekleştireceğini belirtir. Lâkin yaşlı adam hiçbir şey istemez ve balığı geri bırakır. Adam kulübeye dönüp eşine altın balıktan söz edince eşi kocasına sinirlenir. Kadın adama altın balığa gidip altın balıktan kendilerininki kırıldığından ötürü yeni bir elde çamaşır yıkama tahtası ister. Altın balık bu ricayı kabul eder. Ertesi gün kadın yeni bir ev ister, altın balık onu da verir. Sonra kadın üstüste saray yapılmasını, eyaletinin yöneticisi, çariçesi ve Denizin Hükümdârı olmak ister. Altın balık tüm bu dileklerin altında ezilir. Yaşlı adam ne zaman yeni bir şey istese, deniz çok daha fazla rüzgârla karşılaşır. Rüzgâr öyle bir eser ki adam kendi ricasını altın balığa söylerken duyamaz bile. Eşinin Denizin Hükümdârı olmak istemesi üzere kadının açgözlülüğünü yatıştırmak için onları eski elde çamaşır yıkama tahtalı eski kulübelerine sevk eder.

Halk bilimcisi Vladimir Propp, masalın Açgözlü yaşlı kadın adlı Rus masalına benzediğini belirtmiştir. Grimm Kardeşler’in Vom Fischer und seiner Frau (Balıkçı ile Karısı) masalından esinlendiği söyleniyor.
Bu masalın farklı uyarlamaları da var. 1866’da kareografisini Arthur Saint-Léon’un, müziğini Ludwig Minkus’un yaptığı Le Poisson doré (Altın Balık) adlı bir bale var. 1937’de ise Aleksandr Ptuşenko aynı adlı masalın animasyon filmini yapmıştır. 1950’de Mihail Tsehanovski tarafından çizgi filmi, 2002’de ise Nataliya Dabija Balıkçı ve Altın Balık Hakkında adlı bir stop motion animasyon filmi yapmışlardır.
Masalın Rusçasını internette bulmak mümkün; iyi okumalar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder