Güncel Rusça Dersler - Rusyam.com

14 Kasım 2011 Pazartesi

Sınav Dönemi «Sessia» Kapıda


Sınav Dönemi «Sessia» Kapıda

Bugünlerde Rusya’da öğrenim gören yaklaşık sekiz milyon öğrencinin kafasında ortak bir düşünce varsa, oda malum, Sınav dönemi, «сессия». Dört aylık bir ders maratonu sonucunda, artık sıra sınav haftasında «зачётная неделя». Büyük ihtimalle şuan bütün fakültelerin öğrenci panolarında sınava girecek öğrencilerin sınav takvimleri  «расписание» asılmış durumda.

Sınavlarını erken vermek «досрочно» isteyenler veya vermek zorunda olanlar sınavlarına başladılar bile. Bende maalesef şuan sınavlarımı erken vermek zorunda olanlardanım..

Rusya’da sınavlar iki türlüdür. Zaçyot «зачёт» ve Ekzamen «экзамен».

Zaçyot, ana bölüm dalı olmayan veya ders saati az olan konulardan girilecek sınavın adıdır. Öğrenciler bu sınavdan geçti «зачтено» veya geçemeyerek bir daha o sınava girmek için «пересдача» ya kalır.

Ekzamen ise Zaçyote göre çok daha ciddi ve önemli bir sınavdır. Ana bölüm derslerinde girilen sınavlara verilen isimde diyebiliriz. Ekzamen’de bir öğrencinin sınavı geçmek için en az 3, Orta «удовлетворительно» almak zorundadır. Dersi veremediği takdirde 2, Zayıf «двойка» alarak tekrar sınava girmek için «пересдача» ya kalır. Bir öğrencinin 3 kez tekrar bu sınava girmeye hakkı vardır ve üç defasında da bu hakkı kullanamadığı takdirde komisyona «комиссия» kalır. Komisyonda, o derste uzmanlaşmış birkaç öğretim üyesinin karşısında sınav vermeye çalışılır. Komisyonda da veremediği takdirde ise o sınavı vermek için sınıf tekrarı yaparak, seneye ancak o dersten sınava girebilir. Ekzamen’deki diğer notlar ise 4, İyi «хорошо» ve 5, Pekiyi «отлично» dir.

Bu notlar «оценки» öğrencinin not dökümünde «зачетная книга» toplanır. Burada kişinin birinci sınıftan, beşinci sınıfa kadar hangi dersten, hangi notu aldığını çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

Son olarak sınavlara girerken öğrencilerin bir birbirlerine şans dilemeleri için söyledikleri «ни пуха ни пера!» sözünü çok duyarsınız.. Eğer size de bu şekilde biri söylediğinde cevap olarak «к чёрту» demek zorundasınız…))

Bu sınav döneminde bütün öğrenci arkadaşların sınavlarında başarılar diliyorum.. Всем удачи на экзаменах..

Всем - Ни пуха ни пера!  Herkese – Bol şanslar!

Şükrü Özdemir

1 yorum: