Güncel Rusça Dersler - Rusyam.com

26 Şubat 2012 Pazar

Rus Kültür Sokağı - Babuşkalar

Babuşkalar (Бабушки)

Babuşka Türk dilinde kelime manası olarak ‘Nine; Teyze’ anlamlarına gelmektedir. Rusya’ya gelen veya Rusça öğrenen Türklerin hemen hemen ilk öğrendikleri ve birbirleri arasında Türkçe konuştukları durumlarda dahi ‘Nine; Teyze’ değil de ‘Babuşka’ olarak telaffuz ettikleri, dillere pelesenk olmuş tabirlerden biridir.

Haydi sizinle şimdi bir Babuşka profili çizelim. Kışın o sert iklim şartlarına uygun yünlü, koyu renkli bir kabana, aynı şekilde kafasını sıcak tutacak cinste bir şapkaya veya örtüye, ellerinde варежки ((tek parmaklı) eldivenler) ve kolunda oldukça büyük bir çantaya sahip olan kişilerin ortak adıdır Babuşkalar.

Rusya’nın simgesi halindeki Babuşkaların tipik özelliklerine gelirsek; öncelikle konuşmayı çok severler. Günlük hayatta eğer bir Babuşka sizi gözüne kestirdiyse, açılan farklı konulardan dakikalarca sohbet edebilir, derdini anlatabilir, eski dönem veya şimdiki rejim hakkında fikirlerini sizinle paylaşabilir. Evlerinde evcil hayvan beslerler. Hemen hemen hepsinin bir kedisi veya bir köpeği vardır. Belkide bu şekilde yalnızlıklarını bir nebzede olsa gidermeye çalışırlar. Bakımlıdırlar. İlerlemiş yaşlarına rağmen eski Sovyet düzeninin vermiş olduğu disiplinin etkisiyle kendilerine uğraşacak bir şeyler bulur, geçimlerine destek sağlarlar. Bahçelerinde yetiştirdikleri veya elleriyle ördükleri ürünleri satan Babuşkalara caddelerin bir köşesinde çokça rastlayabilirsiniz ve koyu sohbetlerini dinleyebilirsiniz. Sovyetlerin çalışkan insanları Babuşkalar kimi zaman ise vakitlerini torunlarına bakarak geçirirler. Bazıları ise hayatlarının geri kalanını bir nevi torunlarına adarlar.

Son olarak küçük bir tavsiye. Toplu taşıma araçlarında yer vereceğiniz babuşkayı iyi seçmenizi öneririm. Hakeza kendini henüz yaşlı görmeyen, görmek istemeyen bir babuşkaya rastlarsanız size onca insan içinde kızabilir ve azarlayabilir. Siz ise onlara yer vererek güzel bir davranış yaptığınızı düşünürken suçlu bir duruma düşmüş olursunuz. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder